ongezond binnenklimaat

Waarom jij en je kinderen ziek kunnen worden in je eigen huis

We brengen tegenwoordig 90% van onze tijd binnen door. Vaak met onvoldoende daglicht en frisse lucht. Het binnenklimaat kan wel tot vijf keer meer vervuild zijn dan het buitenklimaat. De lucht in huis kan vervuild zijn met bijvoorbeeld overtollige CO2, voedseldeeltjes van het koken, haren van huisdieren en door roken binnenshuis. Ook komt er vocht vrij in huis bij het koken, baden, douchen en de was laten drogen. Een gemiddeld gezin produceert binnenshuis 10 liter vocht per dag.

> In de kinderkamer is de luchtkwaliteit vaak het meest vervuild. Er wordt veel tijd doorgebracht met slapen en er wordt vaak ook getekend met stiften, knutsels gelijmd, gespeeld met plastic speelgoed, etc.
> Door het dampdicht isoleren van je woning ontstaat een warmer, vochtiger en stoffiger binnenklimaat, ideaal voor huisstofmijt, schimmels en bacteriën

Ongezond binnenklimaat
Leven in een slecht binnenklimaat kan lichamelijke gezondheidsproblemen veroorzaken, variërend van jeukende ogen, hoofdpijn, slaapproblemen, huidklachten, problemen met de luchtwegen, tot astma, allergieën en concentratieproblemen.

Dampdicht isoleren met 'ongezonde' bouwmaterialen
Het dampdicht isoleren van je huis met bijvoorbeeld PIR en glaswol draagt er aan bij dat vocht niet gemakkelijk je huis uit kan. Dit schept een ideaal klimaat voor het ontstaan van schimmels en bacteriën. Maar er is nog meer vervuiling. Zo komen er vluchtige stoffen uit veelgebruikte bouwmaterialen en producten, zoals formaldehyde, asbest en radon.

Uit het Woononderzoek in 2018 blijkt dat een op de vijf Nederlanders in een huis met vochtplekken of schimmels woont. Van oude huurwoningen gebouwd voor 1960 zit zelfs 40 procent vol vocht en schimmels. Onderzoek aan de universiteit van Maastricht toont aan dat wonen in een slecht binnenklimaat zorgt voor meer ziekteverzuim dan wonen in een gezond binnenklimaat.

Een aantal interessante links om door te lezen op dit onderwerp:
https://www.velux.com/indoorgeneration
https://www.nu.nl/wonen/5957482/gezond-wonen-in-de-meeste-huizen-is-de-lucht-meer-vervuild-dan-buiten.html
https://www.ad.nl/wonen/wetenschappers-geven-36-handige-tips-voor-een-gezonder-huis~a2848330/

Support
Heb je vragen over Climatedeal? Gebruik de chatfunctie of neem contact met ons op.

   010-3070148

  010-3070148

   support@climatedeal.nl

   KvK-no.: 78546826
      BTW-no.: NL861444814B01