Vlasisolatie

5 tips over isolatiematerialen en je gezondheid

Isolatiemateriaal uitkiezen kan behoorlijk frustrerend en tijdrovend zijn. Grote kans dat je tijdens deze zoektocht wordt overspoeld met voor jou nietszeggende technische specificaties van isolatiematerialen. Het is dan ook niet zo gek dat vooral pensionado's naar informatieavonden over woningisolatie komen. Deze leeftijdsgroep heeft gemiddeld meer tijd over om dit goed uit te zoeken.

π™ˆπ™šπ™© π™™π™š π™«π™€π™‘π™œπ™šπ™£π™™π™š π™©π™žπ™₯𝙨 𝙠𝙀𝙒𝙩 π™Ÿπ™š 𝙖𝙑 π™šπ™šπ™£ π™π™šπ™šπ™‘ π™šπ™žπ™£π™™.
Hoe mooi zou het zijn als jouw keuze qua isolatiemateriaal bijdraagt aan een beter klimaat en een gezond huis voor jou en je geliefden oplevert? Waar moet je dan op letten bij de aanschaf van isolatiematerialen?

1. Een aangenaam en gelijkmatig leefklimaat in huis wordt onder andere bepaald door een stabiel vochtgehalte. Let op de dampdiffusieweerstand van isolatiematerialen: hoe lager de waarde, hoe dampopener het materiaal. En hoe minder weerstand de waterdamp zal ondervinden om door het materiaal heen te gaan. Teveel aan vocht kan zo in het materiaal gebufferd worden en later weer afgegeven.

2. De afwerking van het isolatiemateriaal is voor je gezondheid ook belangrijk. Kies bijvoorbeeld voor formaldehydevrije afwerkplaten. Vermijd of verwijder gips waar radioactieve radon uit vrijkomt. En kies voor biocidevrije, oplosmiddelvrije en weekmakervrije waterdichte stucproducten, latex en verven. Zo komen er minder schadelijke stoffen vrij in je woning.

3. Een goed geΓ―soleerd huis beschermt je niet alleen tegen koude, maar ook tegen oververhitting in de zomer. Let op de warmteopslagcapaciteit van het isolatiemateriaal. Hoe hoger deze waarde, hoe groter de capaciteit van het materiaal om warmte op te slaan. En dus hoe koeler het in huis blijft tijdens hete zomers.

4. Let bij het kiezen van isolatiemateriaal niet alleen op de isolatiewaarde ook wel Lambdawaarde genoemd. Dit is de meest gebruikte waarde bij isolatiematerialen. Hoe lager deze waarde hoe minder warmte het materiaal geleidt en hoe beter het dus isoleert. Het zegt alleen niks over hoe goed het materiaal warmte buitenhoudt in de zomer.

5. Hetzelfde geldt voor de veelgebruikte Rd-waarde. Hoe hoger de Rd-waarde, hoe minder warmteverlies. Laat je dus niet overspoelen met verschillende waarden die uiteindelijk ongeveer hetzelfde zeggen. Namelijk hoe goed warmte wordt binnengehouden door het isolatiemateriaal.

Hoe zou het voor je zijn als je de zoektocht naar het geschikte isolatiemateriaal niet zelf hoeft te doen?

Support
Heb je vragen over Climatedeal? Gebruik de chatfunctie of neem contact met ons op.

   010-3070148

  010-3070148

   support@climatedeal.nl

   KvK-no.: 78546826
      BTW-no.: NL861444814B01